lørdag 26. desember 2015

Lakselus

Området jeg fisker har alltid hatt lite lakselus men for et par år siden satte Cermaq ut laks her. Resultatet er en katastrofe for sjøørreten i området.


Denne sjøørreten ville ikke klart seg uansett om den ble fisket opp eller ikke.

Man kan bare forestille seg hva forurensningen Cermaq og andre påfører naturen og hvilke langtidskonsekvenser det vil ha. Laksesmolt som vandrer ut av elvene må igjennom et lusebelte før de kommer seg ut i åpent hav og hvis de får for mye lus på seg vil de ikke overleve. Små sjøørret som ikke vandrer ut i åpent hav vil bli utsatt for lusen i hele perioden de er i sjøen.

I tillegg til at lusen tar livet av ungfisken så er det følgesykdommer som følge av nedsatt imunforsvar hos lusebefengt fisk. Over hele landet er det rapporter om PD og ILA som ikke bare angriper oppdrettsfisken men er en konstant trussel mot all vill laksefisk som kommer i kontakt med oppdrettsfisken.

I motsetning til oppdrettsfisken så er det ikke noen behandling av lus og sykdommer på villfisken. De dør i hopetall uten at oppdrettere eller myndigheter bryr seg.

***

Man kan jo undre litt på hvorfor myndighetene er så lite interessert i å få kontroll på oppdrettsnæringens forurensning av fjordene våre.

Oppdrettsnæringen blir mer og mer automatisert og de er lite interessert i å ha Norsk arbeidskraft der det kan brukes billige østeuropere så det kan neppe være på grunn av sysselsettingen. Svært få lokalsamfunn er i dag avhengig av oppdrett for å fungere da fortjenesten stort sett havner hos et fåtall eiere og ikke hos de som er sysselsatt og familiene deres.

***

Jeg ser mørkt på en fremtid der lokale bekker og elver ikke lenger har sjøørret. Store områder som er fisketomme siden alt av krepsdyr er utryddet av lusemidlene og algeoppblomstringer som skyldes en ufattelig mengde avføring fra oppdrettsfisken.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar